כרוב ממולא באורז מלא ועדשים כתומות

מתכון של אמא שלי, בשלנית מדהימה. מהמתכונים שמכינים "כדי שלצמחוני יהיה מה לאכול" ובסוף הופך ללהיט של הארוחה. המתכון הוא מתכון מורכב, לא מהמתכונים הפשוטים והמהירים אולם ניתן לקחת אותו כפרוייקט, להכין בכמות גדולה, להקפיא ולהנות מהתוצרת זמן רב.

מספר מנות:

6-8 מנות

רכיבים:

  • 1 כרוב לבן במשקל 1 ק"ג, רצוי כרוב פחוס (בלאדי) – מקל מאוד על הפרדת העלים
  • 1 כוס אורז בסמטי מלא
  • צרור עשבי תיבול: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, נענע (כ- 50 גרם) ניתן להפחית אחד מהסוגים או להוסיף עשבי תיבול אחרים לפי הטעם)
  • 3-4 שיני שום גדולות
  • חצי פלפל חריף (לא חובה)
  • 400 גרם עגבניות מקולפות מקופסה (כולל הרוטב), או: כמות שווה של עגבניות טריות מקולפות וחתוכות לרבעים
  • קופסה קטנה רסק עגבניות
  • מיץ מחצי לימון
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כוס עדשים אדומות
  • 1 בצל אדום גדול קצוץ דק או מגורר
  • 2 גזרים בינוניים מגוררים גס
  • כפית כורכום
  • מלח ים ופלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה:

מכינים את הכרוב:

  1. שמים את הכרוב בשלמותו בסיר עם 2 כוסות מים, מכסים ומבשלים כ-45 דקות עד שמתרכך.. מקררים. בסכין חדה מוציאים את קלח הכרוב מחלקו התחתון ומפרידים בזהירות את העלים.
  2. במקום לבשל, אפשר להקפיא את הכרוב השלם במשך 24 שעות לפחות, ולהפשיר במקרר 24 שעות לפחות לפני ההכנה.

מבשלים את האורז:

  1. מבשלים את האורז ב-1/2 ליטר מים ומעט מלח חצי בישול עד שהמים נספגים והאורז בדרגת אל-דנטה.

רוטב ומילוי:

  1. במעבד מזון שמים את עשבי התיבול והשום ומפעילים עד שקצוץ. מוציאים 3/4 מכמות העשבים והשום לקערה בה נכין את המילית.
  2. למעבד המזון מוסיפים עגבניות מקולפות, רסק עגבניות, פלפלון חריף, שמן זית ומעט מלח. מפעילים עד לקבלת רוטב.
  3. לקערת המילוי מוסיפים: אורז מבושל, עדשים, בצל, גזר מלח ופלפל שחור. מערבבים. מוסיפים כוס מהרוטב ומערבבים שנית.
  4. את שארית הרוטב שמים בסיר סוטאג' (סיר שטוח) בתוספת כורכום, מלח ומיץ לימון.

ממלאים ומסדרים:

  1. מניחים עלה כרוב כשהחלק הבולט של הגבעול נמצא בצד התחתון. שמים חופן מהמילוי לרוחב ה"תפר" שבעלה. סוגרים משני הצדדים ומגלגלים מלמטה למעלה. סוחטים את הכרוב הממולא בין שתי הידיים ומסדרים בסיר, מעל הרוטב אחד ליד השני בצפיפות.
  2. מוסיפים ציר ירקות (או מים רותחים) כך שהכרובים יכוסו, מנענעים קצת את הסיר לערבוב הרוטב, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים שעה. מעבירים לתנור לחצי שעה נוספת. בכל אחד מהשלבים, במידה והנוזלים נספגו ניתן להוסיף עוד מעט מים או ציר. אך בסוף התהליך הכרובים צריכים להיות יבשים למדי.
  3. מגישים עם טחינה ביתית או סלסת עגבניות